24 oktober 2008

Prachtige kleuren!

De herfst is nu in volle gang en de bladeren zijn prachtig aan het verkleuren op dit moment. Woensdagmiddag met de kinderen naar het bos en ook de camera even meegenomen. Uiteraard dan geen tijd om uitgebreid de natuur te fotograferen, maar m'n oog viel op een aantal takken met een werkelijk fantatisch kleurenpallet van fel groen en oranje. De omgeving was echter niet bijzonder en toen maar weer eens een oud 'trucje' uit de kast gehaald; de camera draaien tijdens de opname (beginnen met draaien en dan pas de sluiter indrukken). Een paar pogingen gewaagd en ik vond deze wel goed de sfeer weergeven van dat moment.

Canon EOS 40D, Canon EF 10-22 mm (17mm)
Diafragma F/29, iso 200 en sluitertijd 1/20 sec, uiteraard uit de hand

6 oktober 2008

3e plaats!!

Het natuurblad Grasduinen organiseert iedere maand de 'foto van de maand' verkiezing en ik probeer altijd wel mee te doen als ik foto's heb die bij het thema passen. Het thema van de maand september was 'macro's van bloemen' en uiteraard had ik wel enkele foto's die daarvoor in aanmerking zouden komen! Vanavond zag ik dat één van mijn ingestuurde foto's een derde plaats had behaald. Hartstikke leuk natuurlijk en ik ben best trots als iemand als Edwin Giebers het volgende van je zegt: 'Ik houd ervan als in een natuurbeeld de grenzen worden verlegd en men van platgetreden paden afgaat, in figuurlijke zin welteverstaan'. Een mooi compliment!
De foto is gemaakt tijdens een (inspirerende) workshop van Ruben Smit in oktober 2006. Ik zag deze wilde Kardinaalsmuts en wilde graag een 'ander' beeld en koos voor een tijdsopname waardoor a.h.w. het beeld werd opgeroepen van bewegende klokjes.

Nikon D50, Sigma 150mm macro
Diafragma F/22, sluitertijd 1/5 sec, uiteraard vanaf statief

5 oktober 2008

Herfstkleuren!

De herfstkleuren komen eraan! Gistermiddag had ik even tijd om op pad te gaan en zag ik dat er al wat mooie gele tinten in het bos zijn verschenen. Ik hoopte erop dat het zonnetje nog wat door zou breken, maar dat bleek helaas niet het geval. Een klein beetje teleurgesteld liep ik terug naar de auto, toen m'n oog op een fel rood blad viel met daarvoor een donkerblauwe bes. De wind zorgde ervoor dat alles flink bewoog en na wat spelen met die bewegingsonscherpte ben ik gaan draaien met de zoomring van de 70-200mm lens. Hierdoor wordt de bewegingsonscherpte juist versterkt en krijg je het gevoel alsof je de foto wordt 'ingezogen'. Vooral het uitzoomen heeft dan een mooi effect! Wel zorgen dat er in het midden in ieder geval iets scherp is!

Canon EOS 40D, Canon EF 70-200mm
Diafragma F/14, sluitertijd 1/10 sec, ISO 200