27 februari 2009

Silhouet

Op dit moment is er weinig kleur in de natuur. Door de koude blijven de vogels echter massaal onze tuin bezoeken. Het koppeltje roodborstjes, de huismerel(s) en de staartmezen zijn daarbij het meest brutaal (of het minst bang, want dat klinkt beter). Met camera lukt het vrij eenvoudig om ze tot op 1,5 - 2 meter te benaderen. Dat is dus geen probleem, maar de (drukke) achtergrond des te meer. Daarom heb ik gekozen voor een ander standpunt, juist wat verder weg en een doorkijkje door een boom. Door het tegenlicht werd het een fraai silhouet (van een roodborst) en door de takken krijgt de lucht iets mysterieus. Tja en de kleur... die zat er nauwelijks in en wat erin zat heb ik er maar uitgehaald!

EOS 40D + 70-200 F.4 IS
Diafragma F/5.6, iso 400 en 1/400 sec (uit de hand)

15 februari 2009

Eerste plaats!


Na het logje van 4 februari j.l. volgt hier weer een uitslag van een fotowedstrijd!
Gisteren was in het Museon te Den Haag de prijsuitreiking van de NVN natuurfotograaf 2009. Het is de eerste keer dat er onder de leden van alle natuurfotoverenigingen in Nederland een grote fotowedstrijd wordt gehouden. Enkele weken geleden had ik al een uitnodiging gekregen om bij de prijsuitreiking aanwezig te zijn, want ik was met één van mijn foto's doorgedrongen tot de eindnominaties (de beste 5 foto's per categorie). Dat was op zichzelf al een hele eer, maar het kan nog beter want ik heb met m'n foto van een gentiaan de prijs gewonnen van natuurfotograaf 2009 in de categorie planten/paddenstoelen!
De foto is gemaakt in juli op de Rucphense Heide. Op een héél klein heidegebiedje weet ik al enkele jaren deze prachtige blauwe klokjesgentiaan te staan en ik was er al diverse keren langsgegaan om te kijken of ze al in bloei stonden. Ook het vochtige weer zat niet mee, maar uiteindelijk was het mooie ochtend om op pad te gaan. Ik heb bewust gekozen voor een gentiaan in de knop omdat ik direct het draaiende effect van de blauwe en groene lijnen zag. Een grote diafragma opening + gebruik van tussenringen zorgde voor lekker veel onscherpte (alleen de top is scherp!). De druppeltjes er bovenop zijn de 'slagroom op de taart'. Voor mij lijkt het net een hurricane / tornado uit de lucht!

Hier kun je alle winnende foto's van de NVN natuurfotowedstrijd 2009 zien:

EOS 40D, Sigma 150mm macro + 12mm tussenring
Diafragma F/2.8 , Iso 100 , sluitertijd 1/40 sec

4 februari 2009

Tweede plaats!

Ik doe nogal eens mee met de Grasduinen 'foto van de maand' competitie (als ik tenminste een foto heb die bij het thema past). In januari was het thema 'Blauw'. Toen ik dat zag had ik direct een wat oudere foto in m'n hoofd die erg mooi bij dat thema zou passen. De foto is gemaakt op de Kalmthoutse Heide aan het eind van de dag; eigenlijk naast de auto toen we terugkwamen van een flinke winterwandeling.
Gisteren kreeg ik het bericht dat ik met deze foto een tweede prijs had gewonnen; altijd leuk natuurlijk!

Hier het 'commentaar' van de jury (Ernst Kremer): "Menigeen zou hier achteloos aan voorbij lopen in de winterse chaos. De slingerende witte lijn door het donkere diepblauwe ijs is in een gedurfde compositie, subtiel in evenwicht gebracht met het ingevroren fragiele herfstblad. De ronde vorm van het blad komt, als een uitvergroot detail, terug in de golvende lijn waarvan de uiteindes mooi in de hoeken zijn geplaatst. De fotograaf heeft van iets kleins en eenvoudigs een onverwachts kunstwerkje gemaakt!"

Hier is de link naar de Grasduinen site: http://www.grasduinen.nl/maandfoto/index4.asp

1 februari 2009

Weer vers ijs

Het blijft maar vriezen en afgelopen week ben ik een paar keer tegen de avond naar het Rozeven (onder Roosendaal) gereden ná m'n werk. Ik had gezien dat in de nieuw gevormde ijslaag prachtige figuren waren gevormd. Ik wilde de lijnen benadrukken door laat op de dag te gaan, waardoor er een mooie paarse of blauwe gloed over het ijs zou komen. De echte intense kleuren waarop ik had gehoopt bleven achterwege omdat de zon vlak voor hij onderging steeds achter de wolken verdween. De kleur blauw kwam wel tevoorschijn op de foto's. De figuren in het ijs waren mooi om te zien en zijn (denk ik) gevormd door de resten van het riet wat aan de oppervlakte in het water ligt.

EOS 40D en ES 70-200mm F/4 IS
Diafragma F/9, Iso 640 en o,3 sec belichtingstijd