20 april 2009

Weer.....

Het afgelopen weekend heeft het weer me behoorlijk in de weg gezeten. Op vrijdag stond een natuurfoto workshop gepland, maar de voorspelde weersvoorspellingen waren zo slecht dat we die uit voorzorg hebben geannulleerd en we zullen dus op zoek moeten naar een nieuwe datum. Op de dag zelf zijn we met een klein groepje nog een ochtend op pad geweest en het bleek lang niet zo slecht als voorspeld....
Op zondag stond een ballonvaart gepland en gezien de vorige ervaringen (zie 'van bovenaf') had ik daar erg veel zin in. Echter op zaterdagmiddag kregen we een telefoontje dat de ballonvaart niet door kon gaan vanwege de te verwachten hoge windsnelheid in de ochtend! Grrrrrrr... Erg vervelend, zeker gezien de prachtige lichtomstandigheden die er op zondag (maar ook op maandagochtend) waren!

Ach ja, dat is het lastige van natuurfotografie. Soms zijn de weersomstandigheden de 'oorzaak' van een prachtige foto en soms mag je jezelf door de weersomstandigheden nog een keer omdraaien in je bed. Toen ik deze foto heb gemaakt tijdens het familie-paasweekend op de Veluwe lagen de meeste familieleden nog op bed. Ik was vroeg op pad en de mist gaf een mooi sfeereffect aan de foto. Ik heb gekozen voor een laag standpunt om de imposante beuken goed te kunnen benadrukken. Het ontluikende groen geeft de foto voor mij echt een april gevoel.
EOS 40D + 70-200mm

5 april 2009

Laag bij de grond(s)!Tja, misschien is het wel een 'afwijking' van natuurfotografen.'.......om af en toe eens vanuit een erg laag standpunt te fotograferen! Dit was ook het geval afgelopen vrijdag en zaterdag op en rond het natuurgebied Markiezaat te Bergen op Zoom. Daar vonden weer de eerste natuurfotoworkshops van dit seizoen plaats en was ik op pad met een aantal fanatieke en enthousiaste natuurfotografen. Ondanks de wat tegenvallende (foto)weersomstandigheden waren het twee heel erg leuke en leerzame dagen waar we dus regelmatig vanuit 'een ander perspectief' de wereld hebben bekeken en op de digitale plaat hebben vastgelegd. In dit geval was dat voor een 'andere' foto van een heel klein grasland plantje (paarse dovenetel) met een paar prachtige beuken op de achtergrond! Door het harde licht was het moeilijk om mooie, rustige landschappen te fotograferen, maar dit weer was weer uitermate geschikt voor silhouetten; in dit geval dezelfde twee grote beuken op landgoed Mattenburgh.

Alles met EOS 1D MarkIII + 16-35mm F/2.8