23 maart 2010

Geen gekwáááák

Vanavond op de Buisse Heide tevergeefs op zoek naar de Heikikker. In deze periode zou deze kikkersoort een bijzondere blauwe kleur moeten krijgen. Niet om een 'blauwtje te lopen', maar juist om dat te voorkomen! In de paringstijd krijgt het mannetje van de heikikker een felblauwe kleur in de hoop daarmee de vrouwtjes van zijn soort te verleiden. Dit duurt maar één of twee weken en daarna wordt hij weer normaal (wat kan het leven toch eenvoudig zijn!). Een kennis van me had vorig jaar een heikikker gezien, maar aan het eind van de middag was het akelig stil op en rond het vennetje waar hij zou moeten zitten. Misschien is het nog te vroeg of misschien juist al voorbij. Of is het weer (temperatuur + luchtvochtigheid) nog niet goed (blauw van de kou!?).
Enfin deze en volgende week nog maar eens een paar keer terug. Voor vandaag moest ik me tevreden stellen met een simpel grassprietje wat spiegelde in het rimpelende wateroppervak van het ven. De golfjes worden veroorzaakt door mijn laarzen!
EOS 40 D + 70-200 mm

10 maart 2010

1e prijs Asferico!!

Ik had het al enkele weken geleden gehoord, maar nu staat alles op de site van Asferico; ik heb de 1e prijs gewonnen in de categorie vogels (D) van de Italiaanse Asferico 2010 natuurfotowedstrijd!!
Na de prijs bij de NVN fotograaf van het jaar wedstrijd voelt dit toch wel erg goed aan en het is toch ook een bevestiging dat ik op de goede weg ben met m'n natuurfotografie (maar ik ben er nog lang niet!). Het leuke aan deze prijs is dat de winnende foto (zie hierboven) geen 'exotische' plaat is van een zeearend of een sneeuwuil, maar van een doodgewone houtduif! De foto is gemaakt op de Visdonkdreef te Roosendaal, zo'n 2 km van ons huis.
Ik had 's avonds de weersverwachting gezien en wist meteen dat ik de andere dag vroeg op pad moest. Ik wilde een sfeeropname maken van de zon die opkwam achter een bomenrij met een laaghangende mist daarvoor. Toen ik om half 8 thuis vertrok was het precies het weer waarop ik had gehoopt . Om kwart voor 8 kwam de zon op (eind september is dat gelukkig niet zo vroeg) en heb ik 20 minuten foto's kunnen maken. Daarna kwam de zon boven de bomenrij en was het effect voorbij. Mijn eerste plan was landschap, maar toen ik zag dat er steeds wat duiven kwamen aanvliegen heb ik snel m'n plan bijgesteld; een iets hogere iso, een wat kortere sluitertijd en op de motordrive stand. Daardoor lukte het goed om deze aanvliegende duif te 'bevriezen' in een mooie zonneharp. Toen ik op het display keek had ik direct een heel goed gevoel bij deze foto en kon ik om kwart over 8 tevreden naar m'n werk!
In april is de prijsuitreiking, maar dat is wél in de omgeving van......Venetië! (daar hebben ze ook héél veel duiven!!)
Eos 40D + 70-200 F/4 IS
Diafragma F/8, Iso 200, sluitertijd 1/250 sec

7 maart 2010

Nog meer strandGisteren een fantastische workshop gehad op en rond de stranden van Walcheren! De weersverwachtingen waren niet bepaald 'hoopgevend', maar uiteindelijk was het een topdag met als toetje een prachtige zonsondergang op het strand van Zoutelande.

Tussendoor een paar fotomomenten benut om zelf ook nog een aantal foto's te maken.
De drie foto's in deze blog zijn allemaal foto's waarbij er sprake was van enige 'strijd'! De bovenste foto is gemaakt op het strand van Domburg (bij de overgang 'Hamster'). Toen we daar liepen was het strand maagdelijk leeg (geen enkel spoor) en door de forse noordoosten wind werd het zand met een flinke vaart over het strand geblazen. Probleem was echter m'n eigen schaduw! De zon stond zodanig dat de mooist denkbare compositie niet haalbaar was omdat dan steeds m'n eigen schaduw op de foto stond. Op zichzelf wel leuk natuurlijk, maar waarschijnlijk voor een buitenstaander wat minder aantrekkelijk! Dit was een aardig compromis.

Bij de tweede was er sprake van strijd thuis achter de computer; wél of geen zwart-wit! Uiteindelijk toch maar gekozen voor een contrastrijke zwart-wit foto omdat die foto m.i. de lijnen in het beeld het best weergeeft.

En de laatste strijd was er een waarbij ik constant zat te zoek naar een beeld waarbij de vogels goed vrij zouden zitten t.o.v. de achtergrond. De horizon is hier een lastige lijn die eigenlijk dwars door de vogels loopt. Ik heb ook nog andere foto's waarbij de horizon hoger is, maar op deze foto is de zon zo mooi en de zee komt fraai het beeld 'inrollen'!

Canon 40D + Canon 70-200mm, Canon 10-22mm en Sigma 17-70mm

3 maart 2010

Strand


Vanmiddag naar het strand bij Domburg / Oostkappelle als voorbereiding op de workshop strandfotografie van zaterdag a.s.
Bij het vertrek vanuit Roosendaal scheen volop de zon, maar halverwege Zeeland was de zon druk bezig zich te verstoppen achter een flink wolkendek. Daardoor was er op het strand nog maar weinig over van het 'lekkere strandlicht'! Er was nog slechts een dunne strook oranje / geel licht, maar dat was precies genoeg om de Steenlopers op de bovenstaande foto 'eruit te laten knallen'! Ik moest daar overigens behoorlijk ver het water voor inlopen (om die achtergrond te pakken te krijgen). Uiteindelijk bleek het net iets té ver te zijn, want toen ik door de zoeker stond te kijken om de compositie te bepalen voelde ik dat m'n rechtervoet toch aanmerkelijk kouder werd; een duidelijk bewijs voor water in m'n laars!!
De volgende log zal in het teken staan van een prachtige prijs die ik heb gehaald bij de Italiaanse Asferico fotowedstrijd!!
Canon Eos 40D + 70-200mm