23 januari 2011

Spiegeltje, spiegeltje op de grond....

Afgelopen zaterdag stond weer de eerste workshop met Natuurmonumenten op het programma en het thema was dit keer 'winter'. Tja en dan sta je daar met 15 fotografen op landgoed Wallsteijn zonder ijs, sneeuw of rijp! In plaats van al dat moois was het grijs en regende het af en toe. Dan moet je dus op zoek naar andersoortige beelden en die 'opdracht' werd,  ondanks de moeilijke omstandigheden, door iedereen erg goed uitgevoerd. Gelukkig had ik aan het eind van de workshop ook nog even tijd om zelf wat foto's te maken waarbij twee (op die ochtend) gemaakte beelden van Laura van der Burgt en Jeannette Paape als inspiratiebron dienden (bedankt daarvoor!).
Met grijs weer 'doet' groen het altijd erg goed. Door een goede positie aan de rand van een slingerende vijver was het mogelijk om de felgroene bladeren van de rhododendron precies tussen de reflecterende bomen te plaatsen. Daardoor ontstaat er een eenheid in de foto en maak ik gebruik van de saaie grijze lucht. Bij helder weer was het contrast waarschijnlijk véél te groot geweest!
Hier nog een soortgelijke spiegelfoto, maar nu zonder groen. Ook nu weer getracht om het hoofdonderwerp (de tak op de voorgrond) precies tussen grote bomen te plaatsen. Dat was nog een hele klus, want op de beste plek omdat te doen stond precies een heel grote dikke boom! Links van de boom was net te krap en rechts van de boom kwam er steeds een stukje oever in beeld. Toch maar gekozen voor de 'krappe' variant, waarbij de tak de boomtoppen net niet raakt.
Ook in zwart-wit levert het een aardig beeld op en zo hadden we eigenlijk helemaal geen sneeuw, ijs op rijp nodig om een mooie fotoochtend te hebben....