30 januari 2011

ijsbloemen!

Vrijdagavond was ik mede-jurylid van de natuurfotowedstrijd van de fotoafdeling van IVN te Etten-Leur en toen zag ik weer heel erg veel mooie voorjaarsonderwerpen voorbijkomen. Eerlijk gezegd heb ik het al wel een beetje gehad met de winter en mag het voor mij al weer snel voorjaar worden. Ik heb wat leuke ideeën voor bloemenfoto's, maar moet voorlopig toch nog even geduld hebben! Zaterdagochtend wilde ik vroeg op pad om de zonsopkomst te fotograferen. Normaal is het zo dat ik op werkdagen echt moeite heb om wakker te worden, maar als ik fotoplannen heb kost me dit geen moeite en ben ik vaak vóór de wekker afgaat al wakker. Afgelopen zaterdag liet m'n innerlijke wekker me echter behoorlijk in de steek en daardoor was ik ruim een half uur te laat voor de zonsopkomst en miste ik dus het mooiste ochtendlicht!
Het had dus ook niet zo'n zin om nog 'ver' weg te gaan en dus het Rozeven bezocht; een vennetje op 2/3 km van ons huis. Daar wat rondgestruind langs de waterkant op zoek naar leuke structuren in het dunne ijs.
Mijn aandacht werd getrokken door de topjes van heidestruiken die net boven het water uitkwamen en een mooi bevroren kruintje hadden. Door te wisselen met m'n standpunt kon ik bepalen of ik een donkere of juist een lichtere achtergrond wilde hebben. De bovenste foto is wat meer dramatischer, maar bij de onderste komen de lijnen in het ijs weer beter naar voren en is de vorm van de hei beter afgetekend door het tegenlicht. Het was trouwens behoorlijk lastig om een laag standpunt in te nemen. Ik kon niet op m'n knieën zitten, want ik stond in 20 cm net-niet-bevroren water (wat ook behoorlijk koud wordt na een half uur). Je staat dan half op je kop met de camera zo laag mogelijk boven het water/ijs.
Maar dat maakt niet uit, want ik had  m'n eerste (ijs)bloemenfoto van 2011 weer te pakken...!
Beide foto's met 70-200mm, iso 250 en diafragma F/5.6 (bovenste) en F/7.1 (onderste).

23 januari 2011

Spiegeltje, spiegeltje op de grond....

Afgelopen zaterdag stond weer de eerste workshop met Natuurmonumenten op het programma en het thema was dit keer 'winter'. Tja en dan sta je daar met 15 fotografen op landgoed Wallsteijn zonder ijs, sneeuw of rijp! In plaats van al dat moois was het grijs en regende het af en toe. Dan moet je dus op zoek naar andersoortige beelden en die 'opdracht' werd,  ondanks de moeilijke omstandigheden, door iedereen erg goed uitgevoerd. Gelukkig had ik aan het eind van de workshop ook nog even tijd om zelf wat foto's te maken waarbij twee (op die ochtend) gemaakte beelden van Laura van der Burgt en Jeannette Paape als inspiratiebron dienden (bedankt daarvoor!).
Met grijs weer 'doet' groen het altijd erg goed. Door een goede positie aan de rand van een slingerende vijver was het mogelijk om de felgroene bladeren van de rhododendron precies tussen de reflecterende bomen te plaatsen. Daardoor ontstaat er een eenheid in de foto en maak ik gebruik van de saaie grijze lucht. Bij helder weer was het contrast waarschijnlijk véél te groot geweest!
Hier nog een soortgelijke spiegelfoto, maar nu zonder groen. Ook nu weer getracht om het hoofdonderwerp (de tak op de voorgrond) precies tussen grote bomen te plaatsen. Dat was nog een hele klus, want op de beste plek omdat te doen stond precies een heel grote dikke boom! Links van de boom was net te krap en rechts van de boom kwam er steeds een stukje oever in beeld. Toch maar gekozen voor de 'krappe' variant, waarbij de tak de boomtoppen net niet raakt.
Ook in zwart-wit levert het een aardig beeld op en zo hadden we eigenlijk helemaal geen sneeuw, ijs op rijp nodig om een mooie fotoochtend te hebben....

12 januari 2011

Rokende bomen + fotowedstrijd!

Op de eerste zondagochtend in dit nieuwe jaar was ik met de camera naar een gebied bij Zundert gegaan. Niet zozeer om al direct mooie foto's te gaan maken, maar meer om het gebied te gaan 'verkennen'. In zo'n geval neem ik vaak maar één lens mee en wandel ik meer dan dat ik fotografeer. Ik probeer dan ook te kijken in welk jaargetijde of op welk moment zo'n gebied 'kansen' heeft om fotografisch gezien aantrekkelijk te kunnen zijn. Met slechts een paar foto's op de geheugenkaart reed ik dan ook rond een uur of 11 weer terug naar huis.
Op de weg tussen Schijf en Roosendaal (door het bos) zijn ze aan de zuidkant enorm aan het kappen. Daardoor ontstaan er open stukken in het bos en krijgt de zon meer vrij spel om tussen de bomen door te gaan schijnen. Dit bos is normaal enorm saai en eigenlijk alleen een 'muur van hout'. Maar nu was het anders; het licht scheen er doorheen en ik zag wat mooie zonneharpen. De auto dus aan de kant gezet (kan daar eigenlijk niet, maar ja als natuurfotograaf 'moet' je soms wel....) en een paar meter het bos ingelopen. Ik zag toen een heel bijzonder fenomeen, wat ik zelden zo goed had gezien....rokende bomen!!
De zon scheen aan de achterkant tegen de natte / bevroren bomen aan en die stonden als kleine schoorsteentjes van boven tot onder te roken. Ik stond zodanig dat de zon daar prachtig opviel en dat leverde dus een mooi spektakel op. Met 'iets' meer dan een paar foto's op m'n geheugenkaartje ben ik daarna naar huis gereden. Het jaar is weer goed begonnen!!

Afgelopen zondag was de prijsuitreiking van de natuurfotowedstrijd die ik jaarlijks voor fotografen die de afgelopen jaren een workshop bij mij hebben gevolgd. Dit was het uiteindelijke podium na jurering van de ongeveer 100 ingezonden foto's:
Zeker een bijzonder resultaat! Andrew George was het deskundige jurylid van deze wedstrijd. Voor de winnaars was er een gratis fotoworkshop en een aantal sponsoren (waaronder Foto Express, van Duuren media, E&V magazine, Pieter Dhaeze) hadden gezorgd voor mooie prijzen; heel erg bedankt voor jullie bijdrage aan deze wedstrijd! Vierde en vijfde plaatsen waren er nog voor Hans Witvoet, Adri Rovers, Hannie van de Roer en Berthe van den Bergh.
Volgend jaar volgt zeker een herhaling!

1 januari 2011

2011!

Graag wil ik iedereen langs deze weg een ongelooflijk goed 2011 toewensen met veel onvergetelijke foto-momenten en natuurlijk veel geluk en gezondheid!

De laatste twee weken van het vorige jaar zijn we verwend geweest met dikke pakken sneeuw en sprookjesachtige omstandigheden. Helaas had ik niet altijd en overal m'n camera bij, maar ik heb me toch behoorlijk goed 'uit kunnen leven' in de sneeuw. Een paar keer naar de Rucphense Heide geweest hier in de buurt, maar ook een paar dagen Zuid-Limburg en afgelopen woensdag tijdens een geslaagde winter-workshop in de Biesbosch rondgelopen! Wat kan Nederland toch mooi zijn!
Het leuke van sneeuw en ijs is dat je prachtige in zwart-wit kunt werken, maar ook juist kleur kunt benadrukken. Oranje poten van eenden en ganzen (foto hieronder) doen het dan natuurlijk erg goed! Ik moet er wél bijzeggen dan de foto hierboven behoorlijk gecropt/bijgesneden is, want met een 70-200mm kun je niet heel erg dichtbij komen.
In Zuid-Limburg geven de heuvels juist een extra dimensie aan het winterlandschap. Je kunt gebruik maken van andere standpunten (hoger), andere achtergronden of juist een heuvelrand als voorgrond gebruiken zodat het lijkt of de boom zweeft in de lucht. Die techniek heb ik toegepast bij de foto hieronder.
Tijdens een wandeling kwamen we een schuur tegen die helemaal vol hing met ijspegels. Door te kiezen voor een strakke compositie en geen goot o.i.d. op de foto te laten zien geeft het een bijna abstract beeld. In de volgende blog volgen meer sneeuwfoto's!