22 april 2011

Blauw-Groen

Deze week had ik een vrije dag en ben ik samen met 4 andere bevriende natuurfotografen naar het Hallerbos onder Brussel gereden om de inmiddels 'beroemde' boshyacinten te gaan fotograferen. We stonden reeds om half 6 's morgens op een verlaten parkeerterrein in het Hallerbos en het enige 'bewijs' van de aanwezige boshyacinten was de direct herkenbare geur! Het was nog zo donker dat we verder niets zagen (en dus eerst maar koffie gedronken). Een half uur later was het licht genoeg om het blauw van de boshycinten en het groen van de ontluikende beuken te herkennen en werden de camera's gepakt.
Die camera's gingen pas om 9 uur 's avonds weer terug de rugzak in! Toch is zo'n lange dag fotograferen absoluut geen garantie voor een geslaagde foto. Het licht was, zeker voor landschappen, niet optimaal en daarom heb ik me vooral gericht op macrofoto's.
Dit was zeker geen probleem, want vorig jaar was het precies andersom dus de verzameling begint nu pas compleet te worden!
Zo'n dag is overigens op te delen in 3 delen. De eerste uren; hier is het licht voor landschappen het mooist. Dan krijg je van 11 uur tot een uur of 6 een periode dat je aan het 'zoeken' bent naar een geschikt onderwerp (overigens is dit ook een deel van de dag waarbij het prima vertoeven is op terrasjes op de Markt van Halle!).
Ik ga dan ook vaak een beetje lopen experimenteren en alhoewel het trucje van de bewogen lens erg vaak is toegepast vond ik de blauw-groene kleurenwaas toch weer een andere dimensie aan de foto geven. Daarnaast geven de schuine lijnen van de heuvelrand toch meer dynamiek aan de foto.
En dan aan het eind van de dag probeer je de ondergaande zon in het beeld te betrekken! Dat gaat meestal het best met macrofoto's en dan vooral door gebruik te maken van grote diafragmaopeningen (bv. F/4.0)
Een dagje Hallerbos is altijd behoorlijk vermoeiend, maar erg inspirerend! Zeker tot volgend jaar!

7 april 2011

Drie op een rij

De vorige blog ging ook al over bosanemonen, maar ik kan het niet laten om toch nog wat nieuwe foto's van dit bijzondere plantje te laten zien. Mijn thuis-omgeving verklaart me ondertussen zowat voor gek om iedere keer maar weer naar diezelfde bosanemonen terug te gaan! Ik ben overigens niet op zoek naar 'de ultieme foto', maar vind het een uitdaging om steeds een ander beeld te maken en zie iedere keer weer andere mogelijkheden.
Vooral het steeds veranderende licht maakt het toch weer dat ieder fotomoment uniek is! Vergelijk bovenstaande 'drie-op-een-rij' maar eens met de foto hieronder! Daarom is fotograferen zo leuk en loont het de moeite om toch maar weer voor de zoveelste keer met je knie├źn op de grond achter die camera te zitten!
Eigenlijk was ik gisteren op zoek naar een heel ander beeld, maar dat is me nog niet gelukt. Ik wil het beeldverhaal vertellen over de bosanemonen in hun omgeving (het bos), maar dat is erg lastig. Het eerste resultaat staat hieronder, maar is zeker nog niet optimaal. Het wordt dus nog even volhouden om te kijken of dat dit jaar lukt! (en anders volgend jaar weer...).
Eerst echter zaterdag weer een workshop op de Oude Buisse Heide. Het belooft een mooie dag te worden, dus ik heb er al veel zin in!
Alle foto's gemaakt met een geleende Canon 60D (heerlijke camera en het uitklapscherm werkt fantastisch!) en Sigma 150mm macro.