24 juni 2012

'Fijn' die langste dagen..!


Een hele tijd geleden had ik met Danny Laps, een collega fotograaf wiens werk ik erg waardeer, een keer afgesproken om te gaan fotograferen op het Groot Schietveld te Brasschaat. Een afgesloten militair terrein wat normaal verboden is, maar waarvoor Danny speciale toestemming heeft om er te gaan fotograferen. Erg leuk natuurlijk, ware het niet dat gisteren zo'n beetje de dag was waarop de zon het vroegst opkomt van het hele jaar (5.25 uur!) en ik vrijdagavond een jubileumfeest had op m'n werk! Het 'gevolg' van e.e.a. was nog geen 3 uur slaap voordat om kwart voor 4 de wekker ging.... Fijn die lange dagen!
Om 5 uur liepen we al over de uitgestrekte heide van het Groot Schietveld op weg naar een mooie plek voor een zonsopkomst. Niet alleen om me heen werd het steeds lichter, ook m'n hoofd werd langzaam 'lichter' en wakker van deze frisse ochtendwandeling.
Helaas stond er erg veel wind en was er daardoor geen grondmist of dauw. Lastige omstandigheden dus voor de zonsopkomst die we in gedachten hadden. Snel dus 'knop om' en een andere richting uit gaan fotograferen; gebruik makend van de forse wind en een 5-stops grijsfilter zodat de beweging in het water en de bladeren versterkt werden.
Daarna nog een rondje gereden over dit bijzondere terrein, maar de weersomstandigheden waren niet geweldig (voor de zoveelste keer dit jaar). Aan de westzijde van het gebied stond erg veel Slangenkruid en juist op de overgang schaduw / zon leverde dat mooi licht op.
Een deel van het Slangenkruid stond een meter op 10 vóór een aarden wal waar de zon net overheen kwam. Precies goed om te zorgen voor een donkere achtergrond (schauw) en een 'spotlight' op de achterkant van het Slangenkruid waardoor die mooie lichtrandjes ontstaan. Een beetje onderbelichten is nodig in zo'n situatie en omdat de bloemen flink heen en weer gingen door de wind was een korte sluitertijd ook noodzakelijk.
 Het licht werd al snel hard en om 9 uur zat ik al weer in de auto op weg naar huis.
Thuis dacht ik dat een lekker kop koffie wel voldoende zou zijn om me wakker te houden bij het snel selecteren van de beelden en het maken van een blogje. Maar nadat ik 5 regels met een alleen maar letters rrrrrrrrrrr had (omdat m'n vinger in slaap was gevallen boven die toets) ben ik toch maar even een uurtje naar bed gegaan!
Danny, bedankt voor de leuke ochtend!

Deze week zijn nog foto's te zien van de fotowedstrijd Natuur Dichtbij het in het T-huis / MEC te Roosendaal (Dennescheerderdreef 11). Hier een overzicht van de genomineerde en winnende foto's met als trotse overallwinnaar Jeannette Paape!

Komende vrijdag zal de (uitgestelde) workshop avondfotografie (i.s.m. Natuurmonumenten) in de Noordpolder van Ossendrecht plaatsvinden. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar!
Op zaterdag 1 september heb ik een extra workshop macrofotografie gepland en het mooie weer van de afgelopen weken heeft me al aangezet om een eerste nieuwe workshop in 2013 te plannen; winterfotografie op 5 januari 2013. Méér info over nieuwe workshops zal binnenkort te zien zijn op de website!


15 juni 2012

Haat-liefdeverhouding...

Als natuurfotograaf heb je een soort haat-liefdeverhouding met het weer. Aan de ene kant zorgen bijzondere weersomstandigheden voor prachtige fotokansen, maar aan de andere kant ben je ook erg afhankelijk van het weer. Zeker dit voorjaar is de liefde (voorlopig..) een beetje bekoeld om het zomaar te zeggen!
Niet omdat ik iedere dag met 30 graden buiten op het terras wil zitten, maar vanwege de lastige weersomstandigheden bij enkele workshops. Vanavond is al voor de tweede keer dit jaar een fotoworkshop niet door kunnen gaan vanwege regen. En in de spaarzame vrije tijd waarin ik kon gaan fotograferen dit voorjaar was het behoorlijk vaak prutweer.
Maar gelukkig niet altijd en twee weken geleden was ik met David Pattyn en Herman van der Hart op Texel en hadden we een prachtig mooie ondergaande zon bij de Slufter. Dat zijn de momenten waarop de liefde (voor de omstandigheden!) weer wat boven komt drijven en waarbij de ademhaling 'even net wat dieper gaat'! Heerlijk! Hopelijk gaat het weer nog een beetje meewerken de komende maanden!
Het valt overigens niet mee om als 'niet-vogelfotograaf' met deze twee kanjers op pad te gaan en een foto te laten zien op je scherm waar een 'wauw' kreet bij te horen valt. Maar absoluut een mooie uitdaging en dankzij een geleende 500mm (Jeroen bedankt!) waren er toch enkele leuke platen te schieten van m.n. de Grote Stern en de Kluut. Binnenkort volgen nog meer foto's van Texel.

TROTS!
Vanmiddag heb ik bij Foto Verschoore Roosendaal de prints opgehaald van de prijswinnende foto's van de fotowedstrijd 'Natuur Dichtbij'. Prachtige 30x45 prints op foam geplakt en bij het uitstallen van alle ruim 25 foto's op de tafel kreeg ik toch wel een gevoel van trots; wat een fantastisch resultaat van deze wedstrijd!!
Morgenmiddag (zaterdag 16 juni) zal in het nieuwe MEC / T-Huis te Roosendaal de prijsuitreiking plaatsvinden en maandag zal er een verslag (met enkele prijswinnende foto's) geplaatst worden in BN/DeStem! De foto's zullen nog twee weken blijven hangen in het T-Huis/Mec, Dennescheerderdreef 11, Roosendaal.